Wiemy, jak jeść zdrowo, ale rzadko z tej wiedzy korzystamy
rozmowa | Regina Wierzejska, dr nauk o zdrowiu, Instytut Żywności i Żywienia.
Jaka jest w pani ocenie nasza świadomość, że jesteśmy tym, co jemy?
Regina Wierzejska: Wielokrotnie spotkałam się z takim stwierdzeniem, ale osobiście go nie podzielam, może też dlatego, że nie do końca go rozumiem. O ile właściwy sposób żywienia przekłada się na lepsze zdrowie fizyczne, o tyle paradoksalnie ciągła, ścisła rezygnacja z przyjemności, jaką daje spożycie niektórych produktów, może negatywnie wpływać na sferę emocjonalną. Dlatego nie jestem zwolennikiem takiego uproszczenia.
Czy Polak odżywia się coraz lepiej? Jest coraz bardziej świadomy konsekwencji, tych dobrych i tych złych, wynikających z tego, co trafia na jego talerz?
Z perspektywy czasu nastąpiły w Polsce zarówno korzystne, jak i niekorzystne zmiany w spożyciu żywności. W porównaniu z latami 80. spożywamy obecnie mniej tłuszczów zwierzęcych, mięsa czerwonego, soli, więcej zaś warzyw, owoców i olejów roślinnych, co należy do zmian pozytywnych. Jednocześnie jednak niepokojąco rośnie spożycie cukru, maleje spożycie mleka, no i jest jeszcze to, czego nie było 30 lat temu - żywność typu fast food. Przeciętny Polak coraz więcej wie na temat wpływu żywienia na zdrowie, więcej nawet niż przeciętny Europejczyk. Obawia się przybierania na wadze, zachorowania na cukrzycę i choroby serca, a wśród działań, które w największym stopniu przyczyniają się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta