Mleczarski gigant z globalnym apetytem
rozmowa | Dariusz Sapiński, prezes zarządu Grupy MLEKOVITA.
Jak duża jest produkcja wyrobów mleczarskich w ramach firmy?
Dariusz Sapiński: MLEKOVITA z małej spółdzielni, jaką była na początku swojego istnienia, zatrudniającej 30 osób i zajmującej się wyłącznie produkcją serów i masła, urosła do największej grupy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, która w tej chwili oferuje już tysiąc produktów. To największy wybór nabiału w Polsce i Europie. W asortymencie posiadamy m.in. sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery pleśniowe, sery sałatkowo-kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, napoje wysokobiałkowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i tłuszcze do smarowania, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku. Co roku do asortymentu tradycyjnych produktów mlecznych, czyli mleka, serów i serków, masła, jogurtów, śmietany, maślanek czy kefirów, dochodzą nowoczesne i innowacyjne, o szczególnych właściwościach zdrowotnych, takie jak bezlaktozowe sery, mleko, twaróg, serek wiejski i jogurt, specjalnie przygotowane dla osób nietolerujących laktozy i diabetyków, Super Body Active - mleczny napój o wysokiej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta