Wypoczynek i dobre jedzenie
wakacje | Turystyka kulinarna staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Wspierają ją nie tylko regiony, które muszą walczyć o turystów, ale i te, które od lat są urlopową mekką Polaków. danuta walewska
Od lat co lepsze hotele na Mazurach, takie jak chociażby obiekt na Ptasiej Wyspie w Mikołajkach czy Hotel Gołębiewski w tej samej miejscowości, szczycą się tym, że pozyskują żywność z najbliższej okolicy i sprowadzają ją bezpośrednio od producentów. Szefowie kuchni uważają ją za jakościowo najlepszą.
Od stołu do stołu
Dostrzegły to również władze regionu. – Rozwój rynku tradycyjnej żywności może być motorem napędowym do dalszego rozwoju turystyki, jednej z najważniejszych gałęzi gospodarki na Warmii i Mazurach – mówi Iwona Rybak-Skibniewska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego woj. warmińsko-mazurskiego. Jej zdaniem nie tylko turyści, ale nawet mieszkańcy tego regionu nie do końca zdają sobie sprawę, że możemy na co dzień jeść świeże ryby, naturalny chleb na zakwasie, tradycyjne potrawy z mięsa i ziemniaków. – Tymczasem zaopatrujemy się w supermarketach w produkty wysoko przetworzone, często niskiej jakości i o kiepskim smaku. Dlatego imprezy promujące regionalne potrawy mają dotrzeć do konsumenta poprzez smak, zachęcić go do poznawania lokalnych tradycji od kuchni, a także pokazać różnicę między produktami wytwarzanymi na skalę przemysłową, a tym, co zgodne z tradycją, naturalne i jakościowo najlepsze – przekonuje Iwona Rybak-Skibniewska.
To dlatego w regionie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta