Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wieprzowina w górę, a za nią drób

05 czerwca 2019 | Ekonomia
źródło: Rzeczpospolita

Popyt na mięso w Chinach rośnie, 
a problemy z ASF narastają w całym regionie Azji. Dochodzą jeszcze czynniki sezonowe w UE – to wszystko podwyższa ceny wieprzowiny i drobiu. aleksandra ptak-iglewska

Nawet kilkuprocentowe podwyżki cen trzody chlewnej w skupie, drobiu i jaj przewidują tym razem analitycy rankingu cen surowców rolnych, prowadzonego przez „Rzeczpospolitą".

Drożeje mięso

Do końca czerwca wieprzowina podrożeje o 4,2 proc,. a na koniec sierpnia nawet o 6,7 proc. wobec cen z kwietnia – przewidują analitycy. Co więcej, ceny trzody w skupie mogą po dłuższym czasie przekroczyć granicę 6,1 zł za kilogram. Tak zwana świńska górka zdecydowanie należy do przeszłości. Stałym problemem polskich producentów jest jednak to, że ze względu na epidemię afrykańskiego pomoru świń nie mogą eksportować na rynki trzecie. Naszych rolników ratuje regionalizacja rynków, uznawana głównie w krajach Unii Europejskiej.

Wprawdzie, jak zauważa Grzegorz Rykaczewski, ekspert rynków rolnych w Santander, po Wielkanocy ceny trzody chlewnej ustabilizowały się na wysokim poziomie, a w drugiej połowie maja nastąpiło lekkie osłabienie, to nie ma odwrotu od trendu wzrostowego. A to dlatego, że nie mijają czynniki, które...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11373

Wydanie: 11373

Spis treści
Zamów abonament