Jak opodatkować usługi gastronomiczne
Do końca października sprzedaż lodów w wafelkach w punktach gastronomicznych „na wynos" korzystała z obniżonego pięcioprocentowego podatku od towarów i usług. Jednak wejście w życie nowych przepisów może zmienić ten stan.
Potwierdził to dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z 3 września 2019 r. (0114-KDIP4 .4012.439.2019.1.AKO). Sprawa nie jest jednak tak oczywista, jak mogłoby się wydawać.
Z wnioskiem o interpretację wystąpiła spółka prowadząca rodzinny park rozrywki. Prowadzi ona tam szereg punktów gastronomicznych, w których produkowane są lody z zakupionych podstawowych produktów. Są one następnie sprzedawane „na wynos" osobom odwiedzającym park, w wafelkach, kubeczkach lub pojemnikach styropianowych. Spółka zaznaczyła, że w punktach gastronomicznych nie prowadzi się obsługi kelnerskiej, ani jakichkolwiek innych usług towarzyszących związanych z żywieniem. We wniosku wskazano również jednoznacznie, że sprzedawane towary klasyfikowane są w PKWiU 2008 pod poz. 10.52.10.0 – Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne.
W odniesieniu do tak przedstawionego stanu faktycznego wnioskodawca zajął stanowisko, że sprzedaż lodów „na wynos" powinna korzystać ze stawki 5 proc. Wynika to z faktu, że w załączniku nr 10 do ustawy o VAT wskazano szereg towarów, których dostawa korzystać może ze stawki obniżonej 5 proc. W tym, pod poz. 21 znalazło się grupowanie PKWiU ex 10.5 – Wyroby mleczarskie (z pewnymi wyłączeniami, niemającymi tu zastosowania).
Spółka dostrzegła w treści wniosku (pośrednio) istnienie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta