Jaja drogie, ale będą jeszcze droższe
Pandemia, ptasia grypa i rosnące koszty produkcji uderzyły w rynek jaj nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. W efekcie jaj brakuje, a ich ceny mocno rosną.
Na przełomie stycznia i lutego doszło do gwałtownego wzrostu stawek za jaja, które podmioty pakujące oferują producentom. Według szacunków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz ceny skoczyły o 18–20 proc. A był to ledwie początek silnych zwyżek.
Dlaczego jaja drożeją
– W ciągu tego roku koszty prowadzenia przedsiębiorstwa znacząco wzrosły, a wszelkie analizy wskazują na to, że trend podwyżek się utrzyma. Zwiększające się koszty produkcyjne, tj. energia, materiały budowlane, śmieci, powodują, że bez wzrostu końcowej ceny produktu nie jest możliwa opłacalność biznesu – mówi Barbara Woźniak, pełnomocnik Zarządu Ferm Woźniak i Prezes spółki Ovotek. – W branży związanej z hodowlą zwierząt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta