Efektywna produkcja ekologicznej żywności
Promowanie produkcji żywności zgodnie ze zrównoważonym rozwojem wymaga innowacji technologicznych i wspólnych wysiłków wszystkich zainteresowanych stron.
Dotyczy to producentów, konsumentów, decydentów, naukowców, przedsiębiorców i organizacji pozarządowych. Może się odbywać m.in. dzięki nowoczesnym metodom produkcji czy skróconym łańcuchom dostaw. Jak produkować na dużą skalę żywność ekologicznie, chroniąc różnorodność biologiczną, ograniczyć jej marnotrawstwo i ułatwić dostęp do wartościowej, a jednocześnie niedrogiej żywności grupom marginalizowanym?
Moderatorem panelu „Produkcja żywności efektywna ekonomicznie, środowiskowo i społecznie” będzie Piotr Cegłowski, redaktor naczelny „Manager Report”. Paneliści: Jan Krzysztof Ardanowski, poseł na Sejm; Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie; Monika Piątkowska, prezydent Izby Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz; Marko Urdzik, prezes Banku Żywnościowego na Słowacji; Virginia Villar Arribas, zastępca dyrektora ds. partnerstw prywatnych, World Food Programme, Włochy.