Atak na salmonellę
Nowe metody zwalczania zakażeń pokarmowych
Atak na salmonellę
Zakażenia pokarmowe wywołane salmonellą mogą stać się mniej dokuczliwe po wprowadzeniu opracowanych niedawno szczepionek oraz testów pozwalających wykrywać skażoną żywność. Bakterie te wywołują aż 80 proc. zatruć, najczęściej w okresie lata, szczególnie podczas wyjazdów wakacyjnych w kraju i za granicą.
Niedawno pierwszy preparat chroniący przed zakażeniem salmonellą przenoszoną przez drób został zatwierdzony do użycia w USA. Używany jest w sprayu. Jego wynalazca prof. Roy Curtiss III z Uniwersytetu Waszyngtońskiego uważa, że wystarczy go rozpylić na kurczaki, by uniknąć zakażenia pozyskiwanego z nich mięsa. Szczepionka o nazwie Megan Vac 1 wytwarzana jest przez firmę Megan Animal Health...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta