Żywność musi być zdrowa
KOMENTARZE
Żywność musi być zdrowa
Kolejność jest taka: najpierw dostatek żywności, potem jej jakość. Nie odbywa się to bezboleśnie. Jak pokazały ostatnie przypadki z paszą dla drobiu (i innych zwierząt) zawierającą rakotwórcze dioksyny, a także wcześniejsze, jeszcze większe problemy z chorobą tzw. szalonych krów, produkowanie zdrowej żywności nie jest sprawą prostą. Zwłaszcza tam, gdzie w dążeniu do maksymalizacji zysku producenci starają się wykorzystać wszystkie możliwe źródła białka, byle tylko obniżyć koszty produkcji i uczynić ją bardziej konkurencyjną. To dlatego właśnie bydło żywiono mączką z kości chorych zwierząt i nie co innego było przyczyną wykorzystywania przy produkcji pasz zużytego oleju, używanego wcześniej do smażenia frytek. Zysk z takich praktyk...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta