Wydarzenia-Projekty-Produkty
Margaryna lepsza od masła
Margaryny miękkie są bardziej korzystne dla zdrowia niż masło - twierdzą badacze z Uniwersytetu Texas Sauthwestern powołując się na najnowsze wyniki badań opublikowane na łamach Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego "JAMA". Porównywali oni 46 rodzin, które spożywały margarynę lub masło. Po 5 tygodniach obserwacji okazało się, że te z nich, które używały margaryny miękkiej o mniejszej zawartości kwasów trans (działających podobnie jak tłuszcze zwierzęce) miały we krwi mniejszy poziom "złego" cholesterolu LDL. U dorosłych był on niższy o 11 proc., a u dzieci - o 9 proc. - Jego poziom zależy jednak nie tylko...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta