Średniowiecze przy stole
Naukowcy mediewiści pomogli urządzić restaurację w zamczysku
Średniowiecze przy stole
Krzysztof Kowalski
Villerouge-Termenes na południowym zachodzie Francji - stoi tam do dziś w całej krasie kamienny, średniowieczny zamek, niegdyś siedziba arcybiskupów Narbonne; funkcjonował od XI do XIV wieku. Dwa lata temu gmina ogłosiła przetarg na wykorzystanie obiektu "w dawnym stylu". Ostatecznie zadanie powierzono Michelowi Laplanche, zgłębiającemu dzieje gastronomii. Teraz - o czym informuje Agence France Presse - otwiera on tam eksperymentalną średniowieczną "pieczeniarnię".
Meble, sprzęty i kostiumy personelu są kopiami tych jakie istniały przed wiekami. Natomiast same przepisy kulinarne są oryginalne, pochodzą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta