Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Średniowiecze przy stole

11 września 2002 | Nauka i Technika | KK

Dzieje gastronomii

Naukowcy mediewiści pomogli urządzić restaurację w zamczysku

Średniowiecze przy stole

Krzysztof Kowalski

Villerouge-Termenes na południowym zachodzie Francji - stoi tam do dziś w całej krasie kamienny, średniowieczny zamek, niegdyś siedziba arcybiskupów Narbonne; funkcjonował od XI do XIV wieku. Dwa lata temu gmina ogłosiła przetarg na wykorzystanie obiektu "w dawnym stylu". Ostatecznie zadanie powierzono Michelowi Laplanche, zgłębiającemu dzieje gastronomii. Teraz - o czym informuje Agence France Presse - otwiera on tam eksperymentalną średniowieczną "pieczeniarnię".

Meble, sprzęty i kostiumy personelu są kopiami tych jakie istniały przed wiekami. Natomiast same przepisy kulinarne są oryginalne, pochodzą...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2720

Spis treści
Zamów abonament