Szlaki smaku
Szlaki smaku
Najlepszymi restauracjami japońskimi w Warszawie są Tokio (na zdjęciu) i Tsubame
FPT. BARTŁOMIEJ ZBOROWSKI
W ostatnich kilku latach przybyło na mapie kulinarnej Warszawy sporo miejsc z klasą, o interesujących wnętrzach i kuchni dobrej jakości. Nie można już powiedzieć o stolicy, że jest to restauracyjna pustynia, a tak było jeszcze na początku lat 90.
Wśród naszych elit dużym powodzeniem nieustająco cieszy się tradycyjna kuchnia polska. Na duże przyjęcia lub ważne spotkania na szczycie ministrowie, ambasadorzy i biznesmeni umawiają się w Domu Polskim na Saskiej Kępie, który utrzymuje znakomity poziom zarówno kuchni, jak i obsługi. Popularne są też Dom Restauracyjny Gessler, Bazyliszek i Fukier - wszystkie na Rynku Starego Miasta. U Fukiera nie podaje się już słynnej polędwicy z lawy, którą klienci sami smażyli sobie na stole w skwierczącym oleju, ale warto zamówić kaczkę "bardzo po polsku pieczoną z antonówką na musie z czerwonych owoców" oraz żur na prawdziwkach "z krótką białą kiełbasą". Dobrej jakości kuchnia polska serwowana jest również w restauracji Tradycja, mieszczącej się w willi przy ul. Belwederskiej, gdzie po wojnie rezydowało KGB. Trzeba tam zamówić zestaw iście staropolski, złożony z pasztetu z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta