Za słodko w magazynach
Za słodko w magazynach
Ponad 5 ton czekolady i czekoladek pozostało w magazynach producentów w grudniu ubiegłego roku. Oznacza to, że w porównaniu z grudniem poprzedniego roku zapasy tych słodyczy zwiększyły się o prawie 90 proc. Rekord wzrostu ustanowiły jednak cukrownie, w których w czwartym kwartale ub.r. góra cukru zwiększyła się 31 razy. Jest to cukier składowany po kampanii, a jego zapas w grudniu był mniejszy niż rok wcześniej. To ważne, bo Unia Europejska postanowiła karać firmy, które po 1 maja br. - zdaniem urzędników z Brukseli - będą miały nadmierne zapasy żywności. Zgromadzonej produkcji, poza słodyczami, będą musieli się pozbyć m.in. wytwórcy przetworów z podrobów i tłuszczów - ich zapasy wzrosły o ponad 26 proc., przetworów mięsnych - ponad 25 proc. oraz konserw warzywnych - 15 proc. Zapasy masła, mąki, kasz, serów i ryb były mniejsze niż rok temu. Okaże się, czy dla UE będą na tyle mniejsze, aby firmy uniknęły kary. A.K.