Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przy jednym dymie

07 kwietnia 2007 | Styl życia | MK
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

OBYCZAJE Przy jednym dymie Przygotowania do świąt Wielkanocy zwykle zaczynano już wraz z początkiem Wielkiego Postu

Dawno, dawno temu, gdy nie było telewizyjnych programów kulinarnych ani Internetu z milionem stron o gotowaniu, kulinarną wiedzę przekazywano z matki na córkę.

Peklować‚ wędzić‚ suszyć

Trzeba było uwędzić szynkę‚ a to zabierało około dwóch miesięcy! Mięso najpierw nacierało się czosnkiem roztartym z solą‚ saletrą z odrobiną cukru i pozostawiało w chłodnym miejscu na dobę. Potem peklowało w kamiennym garnku w zalewie z wody zagotowanej z solą‚ pieprzem‚ zielem angielskim i listkami laurowymi przez dwa tygodnie‚ co kilka dni je obracając. Można też było peklować na sucho‚ wieszając szynkę w chłodnym pomieszczeniu na trzy tygodnie. Potem należało ją wędzić w zimnym dymie przez pięć tygodni (najpierw bez przerwy przez trzy dni‚ potem po dwie godziny trzy razy dziennie). Dużo czasu musiał człowiek spędzić ze swoją wielkanocną szynką. Po uwędzeniu przechowywało się ją w ziarnie zbóż lub w sianie -bo nie było...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4126

Spis treści
Zamów abonament