Wariacje na temat jagnięciny
Po raz pierwszy od 13 lat Polska startuje w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie. Wygrana otwiera wszystkie drzwi do kariery w gastronomii
Polskę będzie reprezentować Dominik Brodziak i jego pomocnik Bartosz Budzyński z hotelu Park w Poznaniu. We wtorek 11 marca podczas polskich eliminacji w Warszawie w ciągu pięciu godzin wykonali 42 mikroskopijne dania.
Przygotowania przypominały trening sportowców przed olimpiadą. Kucharze ćwiczyli dokładną sekwencję działań. Wszystko musiało odbywać się symultanicznie, jak w tangu, ruchy szefa i pomocnika musiały być wykonywane w określonym rytmie.
80 punktów za smak
Oceniane były m.in. technika, szacunek do produktu, organizacja stanowiska pracy, prezentacja, czystość kompozycji. Każdy z jurorów mógł przyznać 290 punktów. Najwyżej oceniany był aromat dań (40 punktów) i ich smak (80 punktów).
Wszyscy uczestnicy mieli zrobić przystawkę z łososia i danie główne z jagnięciny (udziec, cynaderki, grasica i comber na jednym talerzu). Startujący sami wybierali dodatki. Na talerzach pojawiły się zarówno glony nori i ogon...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta