Polscy drobiarze przestają być konkurencyjni w Unii
Silny złoty sprawia, że eksport drobiu z Polski przestał się opłacać. Coraz więcej naszych zakładów ogranicza sprzedaż białego mięsa za granicę i wprowadza je na krajowy rynek
– Sytuacja jest coraz bardziej dramatyczna. W ciągu ok. półtora miesiąca ograniczyliśmy eksport o połowę, ponieważ ponosimy straty – mówi „Rz” Konrad Pazgan, wiceprezes grupy Konspol z Nowego Sącza. To czołowy producent drobiu w Polsce, który w 2007 r. sprzedał za granicę blisko połowę swoich produktów. W związku ze zmniejszeniem sprzedaży firma zamknęła jedną z hal, w której pracowało 40 osób.
Z danych Krajowej Rady Drobiarstwa wynika, że od marca największe polskie firmy ograniczyły eksport o 15 – 25 proc. – W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta