W drodze do gwiazdki
Frank Funke przez wiele lat królował w kuchni warszawskiego hotelu Sheraton. To szef z wielkim doświadczeniem. Jest utytułowanym kucharzem królewskim księcia Austrii, we Francji miał jedną gwiazdkę w przewodniku Michelin. Chce ją odzyskać – teraz na Mokotowie, w restauracji Villa Rossini, której jest współwłaścicielem
Villa Rossini wzięła nazwę od XIX-wiecznego kompozytora Gioacchino Rossiniego, wielbiciela dobrego jedzenia i biesiadowania. Restauracja mieści się w wielkim, pięknym domu na Starym Mokotowie. Była zamknięta przez półtora roku. Wcześniej działała krótko. Teraz Frank Funke rozwija skrzydła i znów obsługuje gości w światowym stylu. Podchodzi, rozmawia, rekomenduje dania.
Menu zmienia się tu często, w zależności od dostępności składników. W tej chwili daniem sezonowym są białe szparagi z Nienburger, gdzie ziemia jest pełna minerałów, piaszczysta, dająca warzywa słodkie i zwarte. W wydaniu Funke dostajemy je rewelacyjnie jędrne, ugotowane al dente i związane szczypiorem w zgrabny pęczek. W miseczce obok kusi rozpuszczone masło, a gniazdo przedniej szynki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta