Nguyen Minh Hien: Sukces bierze się z pracy, a nie z gwiazd
O właścicielu Sea Food Poland Ltd, byłym radcy handlowym ambasady Wietnamu, który wprowadził do Polski azjatycką kuchnię, pisze Danuta Walewska
Niedawno zaczął się w Azji Rok Szczura. Wścibskiego, inteligentnego i bardzo niezależnego zwierzęcia, które z żadnym innym znakiem dobrze nie żyje. Nguyen Minh Hien, prezes pierwszego i największego w Polsce importera azjatyckiej żywności Sea Food Poland Ltd, właściciel dwóch restauracji i czterech sklepów, jest spod znaku Węża. Jaki ma horoskop na ten rok? – Horoskop? To nie ma znaczenia – mówi. – Trzeba ciężko pracować, a lenistwa nie wolno tłumaczyć złym układem znaków zodiaku.
Ten sam szef, ci sami pracownicy
Nie jest najbogatszym Wietnamczykiem w Polsce. Jego majątek radca handlowy z Ambasady Wietnamu w Warszawie ocenia na „kilka milionów dolarów”. Ale jego biznes – sklepy w najelegantszych polskich galeriach handlowych i sieć restauracji Rong Vang – jest już widoczny i cały czas się rozwija. – Miliony dolarów? Wszystko, co mam, jest ulokowane w towarze, sklepach i restauracjach – tłumaczy Hien.
W swojej małej szkółce gastronomicznej na warszawskiej Woli trenuje kucharzy, którzy potem będą gotować azjatyckie dania w najlepszych polskich hotelach. Sklep na Poznańskiej w Warszawie ma ogromne zaplecze, gdzie przygotowuje potrawy na wynos. Spring rolls, czyli maleńkie paszteciki z nadzieniem wegetariańskim lub mięsnym, są tradycyjnie już podawane w prawie wszystkich polskich pięciogwiazdkowych hotelach.
Renata Dąbrowska...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta