Pielenie cebuli księcia Karola
17-letni Jerzy Łepkowski z Godek pod Olsztynem pracował w czasie wakacji na ekologicznej farmie Duchy Home Farm w zachodniej Anglii, która należy do księcia Karola
Rz: To duże gospodarstwo?
Jerzy Łepkowski: Kilkaset hektarów, które należą do księcia Karola, plus te, które nie są jego własnością, ale są przez niego użytkowane. Razem ponad 800 hektarów.
Co się tam uprawia?
Zboża i warzywa. Na dużą skalę głównie marchew i ziemniaki. Są również buraki, sałata, kapusta, szpinak, cukinia, kabaczki, pomidory pod folią. Sporo innych: fasolka, papryka, zioła. Mają również krowy starych ras: mleczne rasy yorkshire, mięsne angus, świnie rasy ginger i large black. Jest także kilka stad owiec, ale tylko na mięso, bo monopol na kupno wełny ma państwo, co jest zresztą krytykowane przez rolników.
Na czym konkretnie polega metoda ekologicznego prowadzenia gospodarstwa?
Na farmie nie używa się żadnej chemii. Nawozi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta