Icek placek na oleju
Nazwa latkes odnosi się do co najmniej trzech bardzo różnych rodzajów placków smażonych na oleju. Łączy je to, że są słodkie. Jedne to placki ziemniaczane, drugie są z mąki pszennej i białego sera, trzecie zaś to racuchy z jabłkiem.
Nie ma świąt Chanuki bez latkes. Według tradycji olej, na którym są smażone, symbolizuje tę odrobinę oleju, która przed wiekami cudem zapłonęła w świątyni, co pozwoliło utrzymać wieczny ogień. Te serowe dodatkowo mają przypominać ser, którym uraczyła Holofernesa dzielna Judyta, zanim ucięła mu głowę.
Starsze są niewątpliwie te pszenne, bo przecież ziemniaki zbłądziły pod strzechy dopiero pod koniec XIX wieku. Niemniej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta