Trochę żydowskiego fusion
Na zakończenie tego cyklu poświęconego kuchni Żydów Rzeczypospolitej, po dokonaniu remanentu, postanowiłem zamieścić kilka przepisów, które nie zmieściły się w żadnym z poprzednich odcinków, a warte są zaprezentowania.
Dla jaroszy – wegetariańska wersja żydowskiego kawioru, który normalnie robi się na bazie drobiowych wątróbek. Można by to nazwać pastą albo dipem, ale jest to też ciekawa, nowoczesna propozycja na tradycyjny szabasowy stół.
Nie inaczej jest w przypadku cymesu nowojorskiego, który skomponowali żydowscy emigranci w USA, mając do dyspozycji nieznane u nas do niedawna bataty, a także świeże czarne porzeczki przez cały rok. Bataty już u nas sprzedają, więc można swoją żydowską kuchnię nieco rozwinąć.
Kurczak z morelami zawiera coś nowego, czyli orzeszki piniowe (pignoli) –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta