Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zaparzanie sieczki z owsianej słomy

02 maja 2009 | Styl życia | Stefan Wroński
autor zdjęcia: Darek Golik
źródło: Fotorzepa

O piciu yerba mate z Indianami i w paragwajskim McDonaldzie opowiada podróżnik Wojciech Cejrowski

Rz: Wyobrażam sobie, że pana przygoda z yerba mate rozpoczęła się przy jakimś indiańskim ognisku w Puszczy Amazońskiej?

Wojciech Cejrowski: Muszę pana rozczarować. Mate w Amazonii nie rośnie i jej się tam nie pija.

Trzeba pojechać dalej na południe, np. do Paragwaju lub Argentyny. A ja zacząłem pić mate w paragwajskim McDonaldzie. Chciałem zamówić kawę. Wówczas lekko przestraszona pracownica zapytała mnie, czy znam angielski, aby przeczytać instrukcję obsługi maszyny do kawy, bo... oni tej maszyny jeszcze nie używali. Stoi na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8307

Spis treści
Zamów abonament