Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Obiad lepszy od pigułki

23 czerwca 2009 | Nauka | Izabela Filc-Redlińska
Problem wzbogacania żywności był tematem dwudniowej konferencji zorganizowanej przez Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i Komitet Nauk o Żywności PAN. Spotkanie pt. „Żywność wzbogacona i nutraceutyki” odbyło się na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
źródło: Rzeczpospolita
Problem wzbogacania żywności był tematem dwudniowej konferencji zorganizowanej przez Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i Komitet Nauk o Żywności PAN. Spotkanie pt. „Żywność wzbogacona i nutraceutyki” odbyło się na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Jedzenie służy nie tylko do zaspokajania głodu i sprawiania przyjemności podniebieniu. Dzisiaj w żywności przemycana jest cała gama naturalnych dodatków, które wpływają korzystnie na zdrowie

Parówki z owsem, herbatniki z glonami, mąka ze szpinakiem. Brzmi niczym spożywczy mezalians? A jednak łączenie, wydawać by się mogło, niepasujących do siebie produktów i składników ma sens. Celem jest wzbogacanie żywności o naturalne dodatki, które zawierają drogocenne dla zdrowia witaminy i minerały. I choć wymienionych artykułów nie można jeszcze kupić w sklepie, gdyż trwają nad nimi badania, to nowatorskie pomysły uczonych powoli podbijają rynek. Do soli kuchennej, którą obowiązkowo się w Polsce joduje, i tłuszczów przeznaczonych do smarowania (z wyjątkiem masła), które muszą być wzbogacane o witaminy A i D, dołączają kolejne, już dobrowolnie.

Sól kuchenna jest obowiązkowo w Polsce jodowana, a margaryny wzbogacane witaminami A i D

Pieczywo dla płodu

– Napoje i koncentraty spożywcze, jogurty, płatki zbożowe czy pasty do smarowania – wymienia dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w warszawskiej SGGW. Według jej szacunków ok. 10 – 15 proc. wszystkich produktów spożywczych na polskim rynku jest wzbogacane. Odsetek ten będzie rósł. Już to widać. O ile w 2003 roku wartość globalna rynku podobnych artykułów wynosiła ok. 5 mld dolarów, o tyle trzy lata...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8351

Spis treści
Zamów abonament