Obiad lepszy od pigułki
Jedzenie służy nie tylko do zaspokajania głodu i sprawiania przyjemności podniebieniu. Dzisiaj w żywności przemycana jest cała gama naturalnych dodatków, które wpływają korzystnie na zdrowie
Parówki z owsem, herbatniki z glonami, mąka ze szpinakiem. Brzmi niczym spożywczy mezalians? A jednak łączenie, wydawać by się mogło, niepasujących do siebie produktów i składników ma sens. Celem jest wzbogacanie żywności o naturalne dodatki, które zawierają drogocenne dla zdrowia witaminy i minerały. I choć wymienionych artykułów nie można jeszcze kupić w sklepie, gdyż trwają nad nimi badania, to nowatorskie pomysły uczonych powoli podbijają rynek. Do soli kuchennej, którą obowiązkowo się w Polsce joduje, i tłuszczów przeznaczonych do smarowania (z wyjątkiem masła), które muszą być wzbogacane o witaminy A i D, dołączają kolejne, już dobrowolnie.
Sól kuchenna jest obowiązkowo w Polsce jodowana, a margaryny wzbogacane witaminami A i D
Pieczywo dla płodu
– Napoje i koncentraty spożywcze, jogurty, płatki zbożowe czy pasty do smarowania – wymienia dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w warszawskiej SGGW. Według jej szacunków ok. 10 – 15 proc. wszystkich produktów spożywczych na polskim rynku jest wzbogacane. Odsetek ten będzie rósł. Już to widać. O ile w 2003 roku wartość globalna rynku podobnych artykułów wynosiła ok. 5 mld dolarów, o tyle trzy lata...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta