Festiwal dobrego smaku
Miód z chabrów i nalewka z tataraku. Raz do roku w niewielkiem Grucznie jest tłoczno jak na wielkomiejskim deptaku
Tak było w zeszły weekend, kiedy do tego miasteczka w Dolinie Dolnej Wisły na kolejny Festiwal Smaku zjechało ponad 30 tysięcy gości zwabionych tradycyjnymi i mało znanymi specjałami, których próżno szukać na sklepowych półkach.
Owczy blue i kruche sówki
Za tradycyjny polski ser uważany jest zwykle oscypek, czasem jeszcze bundz i bryndza. Ale polskie serowarstwo ma wiele więcej do zaoferowania. Można się było o tym przekonać, spacerując festiwalową Aleją Serów. Serami owczymi z Rancza Frontiera w mazurskich Warpunach nie pogardziłby żaden francuski smakosz. Na tej farmie Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko produkują m.in. owczy blue z niebieskawą pleśnią i ser w stylu włoskiego pecorino – twardy, grudkowy, idealny, by posypać nim risotto albo dodać do zielonej sałaty. Jedyną wadą tych rarytasów jest...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta