Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Festiwal dobrego smaku

29 sierpnia 2009 | Styl życia | Małgorzata Minta
Tysiące gości w Grucznie
autor zdjęcia: Małgorzata Minta
źródło: Fotorzepa
Tysiące gości w Grucznie
Pączki Adama Sowy smażone były na miejscu
źródło: Fotorzepa
Pączki Adama Sowy smażone były na miejscu
źródło: Fotorzepa
Tradycyjne weki: powidła i pasztety z Gzinianki
źródło: Fotorzepa
Tradycyjne weki: powidła i pasztety z Gzinianki

Miód z chabrów i nalewka z tataraku. Raz do roku w niewielkiem Grucznie jest tłoczno jak na wielkomiejskim deptaku

Tak było w zeszły weekend, kiedy do tego miasteczka w Dolinie Dolnej Wisły na kolejny Festiwal Smaku zjechało ponad 30 tysięcy gości zwabionych tradycyjnymi i mało znanymi specjałami, których próżno szukać na sklepowych półkach.

Owczy blue i kruche sówki

Za tradycyjny polski ser uważany jest zwykle oscypek, czasem jeszcze bundz i bryndza. Ale polskie serowarstwo ma wiele więcej do zaoferowania. Można się było o tym przekonać, spacerując festiwalową Aleją Serów. Serami owczymi z Rancza Frontiera w mazurskich Warpunach nie pogardziłby żaden francuski smakosz. Na tej farmie Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko produkują m.in. owczy blue z niebieskawą pleśnią i ser w stylu włoskiego pecorino – twardy, grudkowy, idealny, by posypać nim risotto albo dodać do zielonej sałaty. Jedyną wadą tych rarytasów jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8408

Spis treści
Zamów abonament