Debaty o ochronie sera, karpia i pańskiej skórki
Każdy kraj można poznawać od kuchni. Ale tradycyjne produkty trzeba chronić przed falsyfikatami, a o korzeniach nie można zapominać
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś. W dobie globalizacji, gdy w osiedlowym sklepie kupujemy pecorino, chorizo i oliwki z Grecji, myśl Anthelme’a Brillat-Savarina (filozof, autor książki „Fizjologia smaku”) nabiera nowego znaczenia. W końcu kulinaria wyróżniają narody i kraje i stanowią ich wizytówkę. To, jak należy je pielęgnować i promować, omawiano na konferencji „Produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”.
Inicjatywą mającą na celu identyfikację i ochronę unikatowych produktów jest Lista...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta