Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Debaty o ochronie sera, karpia i pańskiej skórki

07 listopada 2009 | Styl życia | mint
W konferencji wzięli udział m.in. Hanna Szymanderska, autorka książek kulinarnych,  i Karol Okrasa, znany kucharz
autor zdjęcia: Grzegorz Kołaszewski
źródło: Fotorzepa
W konferencji wzięli udział m.in. Hanna Szymanderska, autorka książek kulinarnych, i Karol Okrasa, znany kucharz

Każdy kraj można poznawać od kuchni. Ale tradycyjne produkty trzeba chronić przed falsyfikatami, a o korzeniach nie można zapominać

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś. W dobie globalizacji, gdy w osiedlowym sklepie kupujemy pecorino, chorizo i oliwki z Grecji, myśl Anthelme’a Brillat-Savarina (filozof, autor książki „Fizjologia smaku”) nabiera nowego znaczenia. W końcu kulinaria wyróżniają narody i kraje i stanowią ich wizytówkę. To, jak należy je pielęgnować i promować, omawiano na konferencji „Produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”.

Inicjatywą mającą na celu identyfikację i ochronę unikatowych produktów jest Lista...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8468

Spis treści
Zamów abonament