Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

W świecie nadziewanych klusek

03 grudnia 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Pierogi
źródło: stockfood
Pierogi

Pierogi to jedna z potraw, które najbardziej kojarzą się z tradycyjną polską kuchnią. Tu ich jednak nie wymyślono. Skąd więc się tu wzięły, jak do nas trafiły?

Wszystko zdaje się wskazywać, że pierogi powstały niezależnie w trzech różnych rejonach świata, i też stosownie do tego dość zasadniczo różnią się od siebie. Jedne pochodzą z Dalekiego Wschodu, z Chin i Korei, tam nadziewa się ciasto ryżowe; drugie z Bliskiego Wschodu, z Armenii czy Gruzji, gdzie farsz robi się z surowego mięsa; nasze polskie pochodzą przeważnie z trzeciej pierogowej ojczyzny, z Italii. Przeważnie, bo nie wszystkie i nie całkiem, jako że na Kresach Wschodnich Rzeczypospolitej, jak przystało na obszar styku rozmaitych kultur, doszło do spotkania tradycji włoskiej z bliskowschodnią, przede wszystkim za sprawą Tatarów, i tak właśnie powstały słynne litewskie kołduny.

Chociaż Kresy nie mogą uchodzić za ojczyznę pierogów, to podejrzewam, że...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Brak okładki

Wydanie: 8489

Spis treści
Zamów abonament