Przeczytaj etykietkę, zanim włożysz do koszyka
Informacje o produktach żywnościowych pozwalają kupującym dokonać właściwego wyboru
Konsument nie może się kierować tylko wyglądem artykułów żywnościowych, ich kolorem czy zapachem. Jakość i walory znacznie łatwiej i trafniej oceni, gdy zapozna się z oznaczeniami na etykiecie, opakowaniu, ulotce czy zawieszce. Wystarczy je przeczytać. Ustawodawca zadbał już o to, by nie sprawiało mu to kłopotu. Napisy na artykule spożywczym muszą być wyraźne, czytelne, nieusuwalne. Producent podaje je w języku polskim, jeśli produkt jest wprowadzany do obrotu na terytorium kraju.
Racjonalny i ostrożny konsument powinien więc rozpocząć kupowanie artykułów spożywczych od zapoznania się z ich oznakowaniem. Dzięki temu zwiększa swoje szanse na uniknięcie niespodzianek smakowych czy nawet nagłych komplikacji zdrowotnych .
Prawda i tylko prawda
Przepisy ściśle regulują informacje, które producenci i sprzedawcy zobowiązani są podawać o żywności. Kreują one też generalne zasady znakowania żywności. Przede...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta