Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mazurki, słodki spadek po Sarmatach

03 kwietnia 2010 | Styl życia | Jakub Chojecki
Chałwa  z orzechami  – przepych  w każdym calu
źródło: stockfood
Chałwa z orzechami – przepych w każdym calu
Mazurek tylko w wersji domowej ma cienki spód
źródło: FREE/STOCK FOOD
Mazurek tylko w wersji domowej ma cienki spód
Bakława,  orientalna  sama słodycz. Wystarczy spróbować,  by zrozumieć, dlaczego  bakalie  i korzenie trafiły na szlachecki stół
źródło: Free/Stockfood
Bakława, orientalna sama słodycz. Wystarczy spróbować, by zrozumieć, dlaczego bakalie i korzenie trafiły na szlachecki stół

To dzięki kontaktom z Orientem nasza kuchnia wybiła się na niepodległość i dziś mamy w niej korzenne nuty

W tym roku, zamiast piec mazurki, postanowiłem kupić coś gotowego. Ale szybciej chyba bym je zrobił, bo to, co mi się udało znaleźć w sklepach i cukierniach, to raczej produkt mazurkopodobny. Jesteśmy rozmiłowani w tradycji, ale jak to się ma do dostępnego asortymentu, nie mam pojęcia.

Kupne mazurki zrobione są z grubaśnego ciasta. Tylko w wersji domowej kruche spody są robione na maśle i dodaje się do nich mielone migdały i przetarte ugotowane żółtka. Chyba nie o smak chodzi, bo po posmarowaniu tego marmoladą lub kajmakiem można nawrzucać baranków, bazi i zajączków z kolorowanego lukru. Ciasto jest tłem dla tej dekoracji.

Mazurek polskim ciastem jest i basta. Niewiele więcej wiadomo na ten temat poza tym, że to przejaw orientalnych wpływów w naszej kuchni. Niestety, badania nad historią kulinariów nigdy nie były konikiem humanistów. Nie pozostaje mi więc nic innego jak podjąć trop tam, skąd podobno mazurki się wywodzą.

...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8590

Spis treści
Zamów abonament