Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szlakiem przydrożnych knajp

31 lipca 2010 | Styl życia | Stefan Wroński
autor zdjęcia: Marian Zubrzycki
źródło: Fotorzepa
autor zdjęcia: Bartek Sadowski
źródło: Fotorzepa
źródło: Fotorzepa

Jak sprawdzić, gdzie po drodze dobrze i niedrogo karmią? Jest taki sposób – to metoda na trzy tiry

Można być prawie pewnym, że w karczmach przy drogach porcje będą tanie i w rozmiarach XXL. A czy zawsze smaczne, tu już zdania są podzielone. Na pewno uważać jednak trzeba, by nie skończyć jak Louis de Funes w kultowym filmie „Skrzydełko czy nóżka?”.

Pod Pasikonikiem

W filmie bohater de Funesa sam siebie nazywa księciem gastronomii. Jest wydawcą przewodnika kulinarnego, w którym decyduje o być albo nie być francuskich oberż. Pech chce, że dostaje się w ręce właściciela karczmy Pod Pasikonikiem, która została zamknięta kilkanaście lat wcześniej, po tym gdy nie zostawił suchej nitki na serwowanych tam potrawach. Ówczesny właściciel, a teraz menedżer restauracji, do której trafił de Funes, rozpoznaje smakosza i siłą zaprowadza do kuchni, w której nakazuje mu zjeść wszystko. – Wszystko? – pyta przerażony „książę”. – Wszystko! – ryczy mu do ucha właściciel, trzymając w rękach dubeltówkę. I tak biedny de Funes...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8688

Spis treści
Zamów abonament