Szlakiem przydrożnych knajp
Jak sprawdzić, gdzie po drodze dobrze i niedrogo karmią? Jest taki sposób – to metoda na trzy tiry
Można być prawie pewnym, że w karczmach przy drogach porcje będą tanie i w rozmiarach XXL. A czy zawsze smaczne, tu już zdania są podzielone. Na pewno uważać jednak trzeba, by nie skończyć jak Louis de Funes w kultowym filmie „Skrzydełko czy nóżka?”.
Pod Pasikonikiem
W filmie bohater de Funesa sam siebie nazywa księciem gastronomii. Jest wydawcą przewodnika kulinarnego, w którym decyduje o być albo nie być francuskich oberż. Pech chce, że dostaje się w ręce właściciela karczmy Pod Pasikonikiem, która została zamknięta kilkanaście lat wcześniej, po tym gdy nie zostawił suchej nitki na serwowanych tam potrawach. Ówczesny właściciel, a teraz menedżer restauracji, do której trafił de Funes, rozpoznaje smakosza i siłą zaprowadza do kuchni, w której nakazuje mu zjeść wszystko. – Wszystko? – pyta przerażony „książę”. – Wszystko! – ryczy mu do ucha właściciel, trzymając w rękach dubeltówkę. I tak biedny de Funes...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta