Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jeśli dziś czwartek, to nie jemy mięsa

21 sierpnia 2010 | Styl życia | Kamila Staszak
Zilli Green. Gnocchi faszerowane serem blue
autor zdjęcia: Kamilla Staszak
źródło: Fotorzepa
Zilli Green. Gnocchi faszerowane serem blue
Andrew Dargue z restauracji wegetariańskiej Vanilla Black w Londynie
autor zdjęcia: Kamilla Staszak
źródło: Fotorzepa
Andrew Dargue z restauracji wegetariańskiej Vanilla Black w Londynie
Vanilla Black. Przystawka z fety Yorkshire
autor zdjęcia: Kamilla Staszak
źródło: Fotorzepa
Vanilla Black. Przystawka z fety Yorkshire

O ciekawych restauracjach warzywnych, gdzie chętnie wpadają także mięsolubni – w Londynie, Paryżu, Warszawie

– Jedną z najkorzystniejszych rzeczy, które możesz zrobić dla siebie i dla środowiska, jest jedzenie mniejszej ilości mięsa. Nie trzeba od razu stawać się wegetarianinem. Pamiętajmy jednak, że masowa hodowla zwierząt przeznaczonych na rzeź odpowiada za ok. 18 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych i sprzyja ocieplaniu klimatu – przekonuje Paul McCartney w wywiadzie dla dodatku kulinarnego brytyjskiego „The Guardian”, w całości poświęconego kuchni wegetariańskiej.

Warzywa były niedoceniane w tzw. wielkiej kuchni - Allain Passard szef L’Arpege w Paryżu

McCartney razem z córką Stellą, znaną projektantką, także wegetarianką, zajmuje się obecnie promowaniem programu „Poniedziałek bez mięsa”.

Podobny pomysł realizowany jest od kilku miesięcy w belgijskim Ghent, które stało się pierwszym miastem w Europie, gdzie w każdy czwartek wszystkie restauracje zobowiązały się serwować choć jeden wegetariański zestaw.

Bez smaku?

Problem zmniejszenia ilości spożywanych produktów mięsnych polega głównie na tym, że choć wielu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8706

Spis treści

Pierwsza strona

Zamów abonament