Zmiana klasyfikacji i stawek VAT to wyzwanie dla branży spożywczej
Znowelizowane przepisy mogą sprawić sporo problemów producentom i dystrybutorom artykułów żywnościowych
Parlament finalizuje intensywne prace nad zmianami do ustawy o VAT, które zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2011 r.
Jak zaklasyfikować
W związku z tym jeszcze w tym roku producenci i dystrybutorzy żywności będą musieli ustalić
- prawidłową klasyfikację towarów zgodnie z PKWiU 2008 i na tej podstawie
- prawidłową stawkę VAT (5, 8 lub 23 proc.).
W praktyce obydwa zadania mogą być dość skomplikowane.
PKWiU z 2008 r. różni się znacznie od klasyfikacji z 1997 r. W przypadku niektórych towarów jest ona mniej szczegółowa niż jej poprzedniczka. Dobrą próbką tego co czeka przedsiębiorców, jest grupowanie 15.98 (wody mineralne i napoje bezalkoholowe) według PKWiU 1997, które zawierało ok. 40 grupowań podrzędnych.
W PKWiU 2008 podobne grupowanie (11.07 napoje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta