Polacy boją się żywności
Większe obawy niż w innych krajach Unii wywołują np. pestycydy i barwniki
Co mieszkańcy Unii sądzą na temat tego, co jedzą, sprawdziła unijna agencja badająca bezpieczeństwo żywności (EFSA). Okazało się, że wobec żywności mają wiele obaw i że Polacy boją się o jakość jedzenia w dużo większym stopniu.
Czego obawiają się najbardziej? Barwników i konserwantów (79 proc. – Polaków, 66 proc. – mieszkańców Unii), pozostałości pestycydów na owocach, warzywach i zbożach (78 proc. do 72), pozostałości hormonów i antybiotyków w mięsie (77 do 70), a także zanieczyszczeń, jak rtęć w rybach czy dioksyny w wieprzowinie (75...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta