Szampan królem
Rozmowa z Jackiem Sikorskim, kierownikiem ds. gastronomii w hotelu Sheraton w Warszawie, zarządzającym barem SomePlace Else
Jaki alkohol pasuje do świąt?
Jacek Sikorski: Zgodnie z tradycją chrześcijańską w Wigilię nie powinno się w ogóle spożywać alkoholu, gdyż jest to święto religijne. Jednak święta nie ograniczają się tylko do Wigilii i już w kolejne dni można degustować w małych ilościach napoje alkoholowe. Wśród najpopularniejszych w tym okresie są koktajle rozgrzewające, w skład których wchodzą imbir, miód lub np. grzańce. W naszym hotelu w okresie zimowym serwujemy specjalne rozgrzewające mikstury.
Czyli podgrzewane alkohole?
Tak. Są to różnego rodzaju mieszanki z imbirem, owocami cytrusowymi, przyprawami korzennymi. W barze Some Place Else oferujemy specjalną gamę koktajli pod hasłem: „rozgrzej się”. Goście znajdą tam napoje z kawą i herbatą. To napar herbaciany earl gray z ciemnym rumem, likierem pomarańczowym lub napój o wdzięcznej nazwie „5-o’clock coffee” z ginem, likierami kawowym i pomarańczowym oraz mocną kawą. Serwujemy go z bitą śmietaną.
Takie napoje pasują do świąt?
Na pewno. Jeżeli łączymy napoje z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta