Giełda pełna polskich smaków
Zenon Daniłowski prezes Praskiej Giełdy Spożywczej
Dynamiczny rynek hurtowy, restauracja Polskie Smaki. To nie wszystko, co udało się zbudować Praskiej Giełdzie Spożywczej w ciągu 20 lat istnienia?
Zenon Daniłowski: Nie wszystko, są jeszcze Makarony Polskie S.A., które są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych, i wiele innych inicjatyw. Wszystko zaczęło się 20 lat temu, na zaniedbanych terenach, po zapleczach budów. Kreatywny i zaangażowany zespół pracowniczy, życzliwość władz samorządowych Ząbek i ciężka praca pozwoliły nam zbudować grupę firm, których liderem jest Praska Giełda Spożywcza.
Celem Praskiej Giełdy Spożywczej jest zaopatrzenie Warszawy i okolic w żywność. Na giełdzie można kupić mięso i jego przetwory, nabiał, owoce, warzywa i wiele innych produktów. W wielu asortymentach udział Praskiej Giełdy Spożywczej w zaopatrzeniu aglomeracji warszawskiej przekracza 30 procent. To jest powód do dumy.
Jakie były początki Praskiej Giełdy Spożywczej?
Zaczęliśmy od placu handlowego zlokalizowanego na obszarze o powierzchni 1 hektara. Początki giełdy sięgają czasów „handlu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta