Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kuchnia stara jak świat

24 sierpnia 2011 | Nauka | Krzysztof Kowalski
fot. JAVIER TRUEBA/MSF/SPL/east news
źródło: EAST NEWS
fot. JAVIER TRUEBA/MSF/SPL/east news

Praludzie potrafili przygotowywać pożywienie na ogniu blisko 2 mln lat temu – to ich odmieniło

Postępował tak Homo erectus, wygasły przodek neandertalczyka i Homo sapiens. Z tezą taką wystąpili naukowcy z Harvard University w Massachusetts, zespołem kierował prof. Chris Organ. Wyniki prac publikuje amerykańskie czasopismo „PNAS" („Proceedings of the National Academy of Sciences").

Wśród cech różniących ludzi od zwierząt jest gotowanie, pieczenie pożywienia. Dzięki takiej diecie przodkowie człowieka wchłaniali większą ilość kalorii dających im więcej siły i przedłużali w ten sposób życie osobnicze – to wiadomo od dawna. Ale nieokreślony pozostawał moment w dziejach, od którego przygotowywanie potraw na ogniu zaczęło powodować biologiczną różnicę między hominidami a innymi naczelnymi.

–...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9012

Spis treści
Zamów abonament