Biedniejsi często płacą więcej
W mniej zamożnych województwach często podstawowe produkty są najdroższe w kraju. Między regionami ceny różnią się nawet o ponad 40 proc. Powód to konkurencja. Im więcej dużych sieci, tym zazwyczaj taniej. Stawki różnią się jednak także w ramach sklepów tej samej sieci. Zróżnicowanie cen to też efekt odmiennych preferencji zakupowych
Osoby często podróżujące po Polsce mogą się mocno zdziwić różnicami w cenach pomiędzy poszczególnymi regionami – wynika z danych GUS. W czerwcu 0,5 kg chleba pszenno-żytniego najmniej, bo 1,78 zł, kosztowało w województwie świętokrzyskim, najwięcej zaś na Dolnym Śląsku – aż 40 proc. więcej, czyli 2,5 zł. Z kolei mięso wołowe z kością najtaniej można kupić w województwie łódzkim, za 19,77 zł za 1 kg. W Kujawsko-Pomorskiem jest niemal 30 proc. droższe.
Co ciekawe, najwyższe ceny często widać w województwach o niższym poziomie dochodu. Przy średniej krajowej cenie 4,26 zł za 1 kg cukru najdroższy – 4,77 zł – jest w woj. zachodniopomorskim, ale wśród regionów z jego najwyższymi cenami są także województwa: lubelskie z 4,28 zł i warmińsko-mazurskie z 4,24 zł. Z kolei kilogram schabu z kością najdroższy jest w województwie podkarpackim – cena jest wyższa 8 proc. od średniej krajowej i o ponad 15 proc. niż w najtańszym woj. lubuskim.
GUS podaje tak szczegółowe ceny tylko dla podstawowych produktów spożywczych, jednak w przypadku innych kategorii, jak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta