Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Antropologia

17 września 2011 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Smakosze epoki kamienia
źródło: AP
Smakosze epoki kamienia

∑ W jaskini koło Torremolinos na południu Hiszpanii naukowcy z Uniwersytetu w Sewilli (zespołem kierował prof. Miguel Cortes) odkryli pozostałości owoców morza, w tym muli i ostryg spożywanych około 150 tys. lat temu przez neandertalczyków. Jest to znalezisko starsze o blisko 100 tys. lat od śladów po spożywaniu owoców morza pozostawionych przez neandertalczyków też na Półwyspie Iberyjskim, w jaskini koło Gibraltaru. Najstarsze znane dotąd ślady zjadania morskich organizmów przez Homo sapiens pochodzą sprzed 164 tys. lat z groty Pinnacle Point w Republice Południowej Afryki.

Brak okładki

Wydanie: 9033

Spis treści
Zamów abonament