Polskie wina nadal niszowe
W Polsce jest już około 500 winnic. Jednak tylko niewielka część z nich wprowadza trunki na rynek
– Produkcja wina jest naszą pasją. Wierzymy w to, że z czasem stanie się ona także dobrze prosperującym biznesem, dzięki czemu będziemy mogli porzucić dodatkowe zajęcia i osiąść na stałe w naszej winnicy pod Sandomierzem – wyjaśnia Barbara Płochocka, która dziesięć lat temu z mężem Marcinem postanowiła zająć się uprawą winorośli.
Płochoccy nie są wyjątkiem. Właścicieli winnic – a jest już ich w Polsce około 500 – którzy utrzymują się wyłącznie z produkcji wina, jest nadal niewielu. Większość z nich traktuje tę działalność jako dodatkowe zajęcie. Winnice powstają przy gospodarstwach agroturystycznych czy hotelach, stając się magnesem przyciągającym turystów.
Biznes dla bogatych
Wino gronowe na naszych ziemiach produkowane było już w średniowieczu. Współczesne polskie winiarstwo zaczęło się odradzać na początku XXI wieku. Jego zagłębiem są Podkarpacie, Małopolska i region zielonogórski. Szacuje się, że łącznie winnice w Polsce zajmują niemal 500 ha. Nieliczne mają powyżej kilkunastu hektarów, a dominują te liczące od kilku do kilkudziesięciu arów.
Założenie winnicy to duży wydatek. Koszt w przeliczeniu na 1 ha to 70 – 80 tys. zł. Do tej hektarowej winnicy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta