Wspieranie hodowli zwiększy podaż dobrego mięsa
Rozmowa | Dariusz Matkowski, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Jakie jest spożycie wołowiny w Polsce?
Spośród czterech głównych rodzajów mięs produkowanych i spożywanych na świecie najbardziej cenionym wśród konsumentów w krajach, gdzie jej się najwięcej spożywa – jak USA, Argentyna, Australia – oraz tych o najbardziej znanych tradycjach kulinarnych – jak Francja, Włochy, Hiszpania – jest wołowina. Polscy konsumenci preferują w kuchni mięso wieprzowe i drobiowe. Wołowina nie cieszy się takim powodzeniem. Jej roczne spożycie przez statystycznego Polaka to zaledwie 2,4 kg. Dla porównania np. w USA 30 kg.
Dlaczego w Polsce jest tak niskie?
Powodem małego zainteresowania Polaków kulinarnym mięsem wołowym jest głównie jego niska jakość, stosunkowo wysoka cena i brak wiedzy na temat zalet wołowiny.
Jak dużo wołowiny z Polski trafia na eksport?
Rocznie produkujemy ok. 400 tys. ton wołowiny, z czego eksportujemy 280 tys. ton, czyli 70 procent produkcji.
Dlaczego większość naszej wołowiny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta