Przepisy z wołowiny dla początkujących i zawansowanych
Stek z antrykotu na gorącym półmisku z zieloną fasolką i smażonymi ziemniakami
Czas przygotowania: 35 min
Składniki:
antrykot bez kości 1,2 kg
młode ziemniaki 0,6 kg
zielona fasolka 0,3 kg
tymianek 4 gałązki
cebulka cukrowa 0,2 kg
olej rzepakowy 0,2 l
masło
czosnek 4 ząbki
pietruszka 10 g
tymianek 10 g
rozmaryn 10 g
czarny pieprz, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Antrykot podzielić na steki po 0,3 kg, obtoczyć w oliwie i grillować z każdej strony po 3 min, następnie odłożyć w ciepłe miejsce na 2 min. Ziemniaki ugotować w łupinach, przekroić i usmażyć na oleju z cebulą cukrową, zieloną fasolkę obgotować i obsmażyć.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, następnie przesmażyć z cebulą i przyprawić.
Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, pietruszką, tymiankiem i rozmarynem oraz solą i mielonym pieprzem....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta