Polskie mięso jest zdrowsze
Rozmowa | Marcin Suchenek, mistrz kuchni
W sklepach możemy kupić polską i zagraniczną wołowinę, np. argentyńską. Którą pan poleca?
Polska wołowina kulinarna pochodząca od ras mięsnych dorównuje jakością mięsom zagranicznym. By taką kupić, warto poszukać sprawdzonych hodowli.
W Polsce mamy wielu hodowców produkujących wołowinę wysokiej jakości. Kupując wołowinę z krów ras mięsnych i ich krzyżówek, mamy gwarancję, że będzie łatwiejsza i szybsza w obróbce, bardziej krucha i soczysta.
Unijni konsumenci coraz chętniej kupują wołowinę i wolą naszą, polską, która ma renomę mięsa zdrowego i taniego, bo produkowanego metodami w większym stopniu naturalnymi niż mięso importowane np. z Ameryki Południowej. W naszym kraju zwierzęta pasą się na naturalnych łąkach i pastwiskach, dzięki temu mięso jest zdrowsze. Być może wydajność rzeźna zwierząt utrzymywanych na takich użytkach zielonych będzie nieco niższa, ale będzie to mięso zdrowe i z pewnością smaczniejsze.
Wysokiej jakości wołowina jest droga. Za tę cenę oczekiwałbym jednak konkretnego produktu.
To znaczy, że ma pan zastrzeżenia?
W tej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta