Palenie dopuszczalne za zamkniętymi drzwiami
Właściciel lokalu gastronomicznego z co najmniej dwoma pomieszczeniami może jedno z nich przeznaczyć dla osób palących. Musi w nim zainstalować wentylację zapewniającą nieprzenikanie dymu tytoniowego do innych pomieszczeń.
Jestem właścicielem restauracji. Składa się ona z dwóch sal. W jednej jest bar i pomieszczenie dla palących, a w drugim (wydzielonym) sala jadalna, w której obowiązuje zakaz palenia. Sanepid zabronił palenia w całej restauracji do czasu zainstalowania wentylacji. Powodem takiej decyzji był fakt, że osoby niepalące chcące skorzystać z przeznaczonego dla nich pomieszczenia muszą przejść przez salę, w której można palić. Czy sanepid mógł wprowadzić zakaz w całej restauracji? – pyta czytelnik.
Takie są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta