Jakość sałatki zależy od szczelności opakowania
To przedsiębiorca odpowiada za produkt końcowy. Jego rolą jest wprowadzenie oraz stosowanie takich procedur kontrolnych w procesie wytwarzania, które pozwolą na zapewnienie jakości handlowej artykułów zgodnej z wymaganiami prawa żywnościowego.
Sprawa dotyczyła kary dla spółki za wprowadzenie do obrotu partii artykułu rolno- -spożywczego o niewłaściwej jakości handlowej. Konkretnie chodziło o sałatkę z datą produkcji – październik 2013 r. i minimalną datą przydatności do spożycia upływającą rok później.
Z akt sprawy wynikało, że w styczniu 2014 r. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadził kontrolę w spółce. W jej trakcie pracownik inspekcji pobrał próbkę z partii feralnej sałatki.
Badania przeprowadzone przez laboratorium inspekcji wykazały, że kontrolowana partia sałatki nie spełnia wymagań w zakresie szczelności opakowań.
To stało się podstawą wszczęcia postępowania w sprawie wymierzenia kary producentowi. Ten zawnioskował o zbadanie wtórnika próbki spornego artykułu.
Laboratorium przebada
W związku z tym wojewódzki inspektor zwrócił się do organu odwoławczego o wyznaczenie laboratorium mającego przebadać ów wtórnik. Jednocześnie wezwał kierownika laboratorium, które odkryło nieszczelność opakowania, o ustosunkowanie się do wątpliwości spółki w zakresie wykonanych tam badań laboratoryjnych.
Główny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta