Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Śledź królem tradycyjnej kołobrzeskiej kuchni

18 grudnia 2015 | Życie Szczecina i Pomorza Zachodniego | Monika Maciejewska
35. potrawa z Zachodniopomorskiego na liście produktów tradycyjnych to śledź po kołobrzesku
źródło: 123RF
35. potrawa z Zachodniopomorskiego na liście produktów tradycyjnych to śledź po kołobrzesku

Rosół z głów dorsza, wątróbki z dorsza bałtyckiego 
z ogórkiem kołobrzeskim 
czy śledzik w zalewie gruszkowo-octowej to tylko część z odzyskiwanych 
i wciąż tworzonych tradycji kulinarnych regionu.

Śledź ma na Pomorzu zarówno znaczenie kulinarne, gospodarcze, jak i kulturowe – dawniej na zakończeniu postu urządzano na przykład symboliczne pogrzeby tej ryby. – Historia ludzkości to nie tylko historia wojen. To także historia naszej kuchni. Poznając ją, poznajemy samych siebie. Kultura i sztuka kulinarna jest tą częścią naszego dziedzictwa, która łączy nacje i narody – mówi Beata Mieczkowska-Miśtak z Laboratorium Pomysłów w Kołobrzegu. Niedawno nakładem tej firmy ukazała się książka „Smaczny...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10324

Wydanie: 10324

Spis treści
Zamów abonament