Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Więcej soli w pieprzu

15 marca 2016 | Nauka | Piotr Górski

Od jutra do 22 marca obchodzimy Światowy Tydzień Walki 
z Nadmiernym 
Spożyciem Soli.

Eksperci alarmują – co roku z powodu skutków nadmiernego spożycia soli umiera kilkadziesiąt tysięcy Polaków. Statystyczny Polak spożywa od 10 do 15 g soli dziennie. Nie powinien spożywać więcej niż 5 gramów (to płaska łyżeczka od herbaty).

Do tego często nie mamy pojęcia, ile jej spożywamy. Sól znajduje się praktycznie we wszystkim, co jemy – tłumaczy dr Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. – I o ile jeszcze mniej więcej...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10395

Wydanie: 10395

Spis treści
Zamów abonament