Winopijca T.H. Sauvignon Blanc Undurraga
Jeszcze parę lat temu na myśl o przeniesieniu europejskiej koncepcji terroir – czyli „zbioru wszystkich naturalnych cech winnicy, które nadają winu specyficzny charakter, czyli usytuowanie, mikroklimat, nasłonecznienie, warunki geologiczne terenu i rodzaj gleby" – na grunt Nowego Świata winiarzy-tradycjonalistów ogarniał śmiech.
Przecież z góry wiadomo, że poza Europą produkuje się dużo i tanio, a kwestia dbałości o smak sprowadza się głównie do tego, by co roku wino smakowało identycznie. Gdzież równać winnice Chile, Argentyny czy Australii ze schludnymi burgundzkimi parcelami, które, dzięki prestiżowemu adresowi, windują ceny do niedostępnego pułapu!
A jednak nic nie jest dane raz na zawsze. Wysiłki tamtejszych producentów plus tysiące dolarów wpompowane w nowoczesne wyposażenie oraz odpowiedni marketing zaczynają przynosić efekty. Zaakceptowaliśmy już malbeca z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta