Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Piwo w kuflu, żymlok na talerzu

25 października 2016 | Życie Regionów
Wśród opolskich rarytasów jest m.in. krupniok śląski.
źródło: materiały prasowe
Wśród opolskich rarytasów jest m.in. krupniok śląski.

Opolska kuchnia to bogaty tygiel smaków. Przenikają się w nim wpływy śląskie, niemieckie, czeskie i kresowe.

BEATA DREWNOWSKA

Bifyj, czyli kredens, jest meblem, bez którego trudno wyobrazić sobie dawne kuchnie i jadalnie na Śląsku Opolskim. Został on także symbolem Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego – Opolski Bifyj – utworzonego przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną.

Zrzesza on lokale gastronomiczne, które serwują dania lub produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez resort rolnictwa.

W drodze do Brukseli

Do tej pory województwo opolskie wpisało na nią 62 specjały. To wciąż nie wiele, bo w całym kraju jest ich niemal 1,6 tys. Najwięcej, ponad 200, ma ich na koncie Podkarpacie.

Violetta Ruszczewska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego (UMWO) zaznacza, że potencjał kulinarny regionu jest znacznie większy i stopniowo zmniejsza on dystans do innych województw.

Violetta Ruszczewska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego (UMWO) zaznacza, że potencjał kulinarny regionu jest znacznie większy i stopniowo zmniejsza on...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10583

Wydanie: 10583

Spis treści
Zamów abonament