Piwo w kuflu, żymlok na talerzu
Opolska kuchnia to bogaty tygiel smaków. Przenikają się w nim wpływy śląskie, niemieckie, czeskie i kresowe.
BEATA DREWNOWSKA
Bifyj, czyli kredens, jest meblem, bez którego trudno wyobrazić sobie dawne kuchnie i jadalnie na Śląsku Opolskim. Został on także symbolem Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego – Opolski Bifyj – utworzonego przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną.
Zrzesza on lokale gastronomiczne, które serwują dania lub produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez resort rolnictwa.
W drodze do Brukseli
Do tej pory województwo opolskie wpisało na nią 62 specjały. To wciąż nie wiele, bo w całym kraju jest ich niemal 1,6 tys. Najwięcej, ponad 200, ma ich na koncie Podkarpacie.
Violetta Ruszczewska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego (UMWO) zaznacza, że potencjał kulinarny regionu jest znacznie większy i stopniowo zmniejsza on dystans do innych województw.
Violetta Ruszczewska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego (UMWO) zaznacza, że potencjał kulinarny regionu jest znacznie większy i stopniowo zmniejsza on...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta