Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chleb i masło z napisem „wolne od GMO”

08 maja 2017 | Prawo | Renata Krupa-Dąbrowska

Producenci już zgodnie z prawem będą mogli umieszczać na swoich produktach informację, że nie zawierają one składników modyfikowanych genetycznie.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad nowymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności. Chodzi o tę wytworzoną bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Szef resortu proponuje, by dać producentom możliwość zamieszczania na produktach informacji „wolne od GMO".

Najczęściej modyfikowanymi genetycznie roślinami są: kukurydza, soja, bawełna i rzepak. Często też tego typu produkty wykorzystywane są do wytwarzania innych produktów albo są składnikiem pasz dla zwierząt. Przykładowo: wypieka się chleb przy wykorzystaniu...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10743

Wydanie: 10743

Spis treści
Zamów abonament