Chleb i masło z napisem „wolne od GMO”
Producenci już zgodnie z prawem będą mogli umieszczać na swoich produktach informację, że nie zawierają one składników modyfikowanych genetycznie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad nowymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności. Chodzi o tę wytworzoną bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO).
Szef resortu proponuje, by dać producentom możliwość zamieszczania na produktach informacji „wolne od GMO".
Najczęściej modyfikowanymi genetycznie roślinami są: kukurydza, soja, bawełna i rzepak. Często też tego typu produkty wykorzystywane są do wytwarzania innych produktów albo są składnikiem pasz dla zwierząt. Przykładowo: wypieka się chleb przy wykorzystaniu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta