Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nad Sekwaną wiedzą, co jedzą

14 listopada 2017 | Rzecz o prawie

Francuscy ministrowie: zdrowia, rolnictwa i gospodarki wprowadzili system oznakowania produktów spożywczych w celu zmniejszenia otyłości. Podobne przepisy są już w Wielkiej Brytanii.

System oznakowania jest dobrowolny. Przystąpiły do niego sieci sklepów. Francuska skala ocenia każdy produkt spożywczy (poza wodą i produktami jednoskładnikowymi) od ciemnozielonego koloru A (najlepsza) do czerwonego E (najgorsza). Wynik zależy od występowania złych i dobrych składników odżywczych. W ten sposób konsumentów ma się zachęcić by jakość zakupu traktowali tak samo jak cenę i smak. Otyłość we Francji dotyka 17 proc. dorosłych. ©℗—wkt

Wydanie: 10902

Wydanie: 10902

Spis treści
Zamów abonament