Mleko, mięso i jaja potanieją
Jajka mogą być tańsze aż o 30 proc. Podrożeje za to kukurydza i drób.
Aleksandra ptak
Wyścigów cen w górę raczej nie będzie – przewidują analitycy banków Alior, BZ WBK, BGŻ BNP Paribas, Credit Agricole i PKO BP w rankingu prognoz surowców rolnych. Możemy się spodziewać wręcz obniżek, zwłaszcza cen cukru na uwolnionym rynku unijnym, mleka czy wreszcie jaj, sztucznie wywindowanych przez aferę z fipronilem.
Wreszcie taniej
Zacznijmy od wiadomości dobrych dla konsumentów. W porównaniu z grudniem 2017 r. na koniec marca 2018 r. możemy się spodziewać spadków cen jaj nawet o 30 proc., mleko i trzoda chlewna potanieje o blisko 6 proc. To średnia wyciągnięta z prognoz pięciu banków. – Ceny sprzedaży najważniejszych produktów mleczarskich na początku 2018 r. wykazały znaczne spadki, co wskazuje na obniżkę cen mleka w skupach w kolejnych miesiącach. Możliwe, że już w drugim kwartale osiągną one poziom niższy niż przed rokiem – mówi Mariusz Dziwulski, analityk PKO BP. Ceny cukru spadają, bo po uwolnieniu cen i produkcji Unia Europejska równa do niższych, światowych poziomów.
– Ceny jaj w kolejnych tygodniach będą wykazywać tendencję malejącą, ze względu na odbudowę stad kur niosek w UE i mniejszy popyt na import z Polski – mówi Paweł Wyrzykowski z BGŻ BNP Paribas. Jego zdaniem rzepak będzie nieznacznie taniał do marca, potem sezonowo ceny pójdą w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta